4.4/5

Heb je net een nieuwe computer gekocht en wil je weten hoe je Windows 10 moet installeren? Of misschien wil je gewoon een schone installatie van Windows 10 op je huidige computer uitvoeren? In deze handleiding leggen we stap voor stap uit hoe je Windows 10 kunt installeren.

Voorbereidingen voorafgaand aan de installatie

Voordat je begint met het installeren van Windows 10, zijn er een aantal dingen die je moet doen om ervoor te zorgen dat de installatie soepel verloopt.

Controleer de systeemvereisten

Voordat je Windows 10 installeert, moet je controleren of jouw computer voldoet aan de systeemvereisten. Zo niet, dan zal Windows 10 niet goed werken en kan je problemen krijgen. De minimale systeemvereisten voor Windows 10 zijn:

 • Processor: 1 gigahertz (GHz) of sneller.
 • RAM: 1 gigabyte (GB) voor de 32-bits versie of 2 GB voor de 64-bits versie.
 • Harde schijf: 16 GB voor de 32-bits versie of 20 GB voor de 64-bits versie.
 • Grafische kaart: DirectX 9 of hoger met WDDM 1.0-stuurprogramma.
 • Beeldschermresolutie: 800 x 600.

Maak een back-up van je bestanden

Het is belangrijk om een back-up te maken van al je belangrijke bestanden voordat je Windows 10 installeert. Dit zorgt ervoor dat je je bestanden niet kwijtraakt als er iets misgaat tijdens de installatie. Je kunt een back-up maken op een externe harde schijf, USB-stick of in de cloud.

Zoek de productcode van Windows 10

Als je Windows 10 wilt installeren, heb je een productcode nodig. Deze code is meestal te vinden op een sticker op de computer of in de verpakking van de Windows 10-software. Zorg ervoor dat je de productcode ergens veilig bewaart.

Windows 10 installeren

Nu je alle voorbereidingen hebt getroffen, kun je beginnen met het installeren van Windows 10. Volg deze stappen om de installatie te voltooien:

 1. Start de computer opnieuw op
  Plaats de Windows 10-installatieschijf in de computer en start de computer opnieuw op. Zorg ervoor dat je de computer instelt om op te starten vanaf de installatieschijf.
 2. Kies de taal en andere instellingen
  Selecteer de taal en andere instellingen die je wilt gebruiken voor de installatie. Klik op de knop “Volgende” om door te gaan.
 3. Voer de productcode in
  Voer de productcode in die je hebt gevonden in de voorbereidingsfase. Klik op de knop “Volgende” om door te gaan.
 4. Accepteer de licentievoorwaarden
  Lees de licentievoorwaarden van Windows 10 en klik op de knop “Akkoord” om door te gaan.
 5. Kies het type installatie
  Er zijn twee soorten installaties beschikbaar: “Upgrade” en “Aangepast”. Kies de optie “Aangepast” als je een schone installatie van Windows 10 wilt uitvoeren.
 6. Kies de harde schijf
  Kies de harde schijf waarop je Windows 10 wilt installeren. Als je meerdere harde schijven hebt, kies dan de harde schijf waarop je Windows 10 wilt installeren en klik op de knop “Volgende” om door te gaan.
 7. Wacht op de installatie
  De installatie van Windows 10 begint nu. Dit kan enige tijd duren, afhankelijk van de snelheid van jouw computer. Wacht geduldig tot de installatie is voltooid.
 8. Stel de basisinstellingen in
  Zodra de installatie is voltooid, moet je een aantal basisinstellingen configureren. Dit omvat zaken zoals het instellen van de tijdzone en het aanmaken van een gebruikersaccount. Volg de instructies op het scherm om deze instellingen in te stellen.
 9. Installeer stuurprogramma’s
  Nadat Windows 10 is geïnstalleerd, moet je mogelijk nog stuurprogramma’s installeren voor je hardware. Dit omvat stuurprogramma’s voor het moederbord, de grafische kaart, het geluid en de netwerkkaart. Controleer de website van de fabrikant van jouw computer om te zien welke stuurprogramma’s je moet downloaden en installeren.
 10. Installeer programma’s
  Nu je Windows 10 hebt geïnstalleerd en alle stuurprogramma’s hebt geïnstalleerd, is het tijd om de programma’s te installeren die je nodig hebt. Dit omvat zaken zoals een webbrowser, Microsoft Office en andere software. Installeer de programma’s die je nodig hebt en zorg ervoor dat je ze regelmatig bijwerkt om ervoor te zorgen dat je computer veilig blijft.

Conclusie

Het installeren van Windows 10 lijkt misschien een ingewikkelde taak, maar met de juiste voorbereidingen en deze stap-voor-stap handleiding kun je het gemakkelijk zelf doen. Zorg ervoor dat je jouw bestanden back-upt voordat je begint en controleer of jouw computer voldoet aan de minimale systeemvereisten. Volg vervolgens de bovenstaande stappen en je zult Windows 10 – waaronder windows 10 home, windows 10 enterprise en windows 10 pro – zonder problemen installeren.

Veelgestelde vragen

Hier zijn enkele veelgestelde vragen over hoe je Windows 10 installeert:

1. Wat zijn de minimale systeemvereisten voor Windows 10?

 • Processor: 1 gigahertz (GHz) of sneller.
 • RAM: 1 gigabyte (GB) voor de 32-bits versie of 2 GB voor de 64-bits versie.
 • Harde schijf: 16 GB voor de 32-bits versie of 20 GB voor de 64-bits versie.
 • Grafische kaart: DirectX 9 of hoger met WDDM 1.0-stuurprogramma.
 • Beeldschermresolutie: 800 x 600.

2. Kan ik Windows 10 upgraden vanaf Windows 7 of 8?

Ja, je kunt Windows 10 upgraden vanaf Windows 7 of 8.1, zolang je aan de minimale systeemvereisten voldoet. Volg de instructies van Microsoft om de upgrade uit te voeren.

3. Kan ik Windows 10 installeren op een Mac?

Ja, je kunt Windows 10 installeren op een Mac met behulp van Boot Camp. Zorg ervoor dat je een geldige Windows 10-licentie hebt en volg de instructies van Apple om Boot Camp te gebruiken.

4. Hoe maak ik een back-up van mijn bestanden voordat ik Windows 10 installeer?

Je kunt een back-up van je bestanden maken door ze op te slaan op een externe harde schijf, een USB-stick of in de cloud. Er zijn verschillende softwareprogramma’s beschikbaar om je te helpen bij het maken van een back-up, zoals Microsoft OneDrive, Google Drive en Dropbox.

5. Wat als ik problemen ondervind tijdens de installatie van Windows 10?

Als je problemen ondervindt tijdens de installatie van Windows 10, kun je het beste de foutmelding noteren en online zoeken naar een oplossing. Er zijn veel bronnen beschikbaar, zoals forums en handleidingen, die je kunnen helpen bij het oplossen van problemen met Windows 10-installaties.

Met deze veelgestelde vragen hopen we dat we enkele van jouw vragen over hoe je Windows 10 installeert hebben kunnen beantwoorden.

Opzoek naar een Windows 10 licentie?

Zoek niet verder, bekijk ons assortiment met licenties

Wie is Productlicenties.nl?
Dé partner voor al je Windows licenties

Welkom bij Productlicenties.nl, dé webshop waar je voordelig Windows licenties kunt kopen voor zowel privé als zakelijk gebruik. Bij ons vind je licenties tegen de beste prijs, zonder in te leveren op kwaliteit.

Onze licenties zijn 100% legitiem en geven je toegang tot de nieuwste softwareversies. Of je nu op zoek bent naar Windows 10, 11 of 7, wij hebben het voor je.

Bij Productlicenties.nl staat klanttevredenheid voorop. Onze support staat dagelijks tussen 9:00 en 21:00 voor je klaar om al je vragen te beantwoorden en je te helpen bij eventuele problemen.

Joris de Vries

Support Productlicenties.nl

Onze voordelen

Ontdek hieronder waarom je bij ons aan het juiste adres bent voor het kopen van je Windows licenties.

 • Directe levering van je licentie per mail
 • Persoonlijk contact bij vragen via de chat
 • Duidelijke installatie instructies
 • Compleet legaal met registratie garantie
 • Te koppelen aan je Microsoft account
Ontvang 5% Korting Ontvang 5% korting op de duurste licentie in je winkel wagen! Deze actie is alleen vandaag geldig en werkt op 1 licentie. Gebruik deze kortingscode:
5korting